Конкурс „Младежта дебатира“

         Конкурсът „Младежта дебатира“ е най-големият ученически конкурс за езиково и политическо образование. Той е под егидата на Президента на Република Германия и в него участват 200 000 ученици от над 1 300 училища.
        След успешно преминаване през училищен и регионален кръг през пролетта на 2021 година нашата ученичка Катерина Костадинова тогава от 11 г клас се класира на I-во място на националния кръг. Това й даде правото да изяви себе си и представи нашата страна на европейския кръг по дебати.
       Конкурсът по дебати на европейско ниво се проведе в Прага, Чехия и се състоя в следното: два отбора по двама човека дебатират по определена тема в ролите за и против. Темите са от социално и политическо значение и жребий определя, кой ще защитава и кой ще оспорва темата. Дебатът е с продължителност 30 минути и е на немски език. На европейско ниво се бориха 26 човека - по двамата най-добри от 13 страни-участнички. Първите два кръга бяха квалификационни, след тях продължиха само 8 участници. Нашата ученичка вече от 12 Г клас, Катерина Костадинова, премина успешно квалификациите, продължи към полуфинал и след това се класира заедно с още трима на финал.

     След оспорвана надпревара Катерина Костадинова от ГПЧЕ „Симеон Радев“ в гр. Перник зае 3-то място в Европа на международния конкурс Младежта дебатира на немски език.
     Гордеем се с нея и й благодарим за високото постижение!

  
 


Публикувана на: 08.10.2021