Майсторски клас на ЦЕРН

                    За втора поредна година ученици от ГПЧЕ"Симеон Радев", Мила Кръстева, Клаудиа-Софи Ставрева, Андон Денков, Александра Найденова, Екатерина Асенова и Мирослав Николов участваха в международния майсторски клас на ЦЕРН.

                   Събитието се организира  на 26 март 2019 г. съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

                  След изключително интересната уводна  лекция  по теория на елементарните частици на проф. Леандър Литов, нашите ученици направиха измервания по данни на експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC.

                  След анализ на получените резултати  бе осъществена конферентна връзка с ЦЕРН, в която участваха и ученици от още 4 държави – Франция, Австрия, Унгария и Швейцария.  Учените от Церн отговаряха на зададените им въпроси и обсъдиха данните от експеримента на отделните държави.

 


Публикувана на: 28.03.2019